Terug naar artikelen

Heldere gitaren met uitschieters...

Geschreven door Kester Freriks - NRC

alsof je Wolkers hoort praten

„Sint Petrus was bij het opstaan best wel zenuwachtig / Hij wist dat Jan vandaag aankwam”, zingt gitarist en zanger Nico Arzbach, een van de oprichters en bandleden van popgroep De Dijk. Roland Brunt begeleidt hem op saxofoon. Mooi en melancholiek is dit lied, gewijd aan de sterfdag van Jan Wolkers op 19 oktober 2007, nu tien jaar geleden. Tekstschrijver Peter Smit laat de schrijver, natuurvriend en beeldhouwer opgaan naar de hemel. Jezus Jan heet het lied, met als bewonderend refrein ‘Jezus Jan, wat was je goed / Helder als glas, wild als water’.

Met een bescheiden bezetting brengen twee muzikanten van De Dijk, plus Smit als innemende spreker, een literair muziekprogramma getiteld De Geest van Jan Wolkers. In chronologische volgorde maken we een reis door zijn leven, waarin boektitels als Terug naar Oegstgeest en Turks fruit inspireren tot getemperd-swingende nummers. Indrukwekkend is Gebroken Spiegels over het Auschwitzkunstwerk aan de Plantage.

Smits voordracht is ontleend aan het essay over muziek bij Wolkers, dat biograaf Onno Blom als inleiding op de aan de avond gelijknamige cd (uitgeverij Rubinstein) schreef. Wolkers was een allesgenieter van muziek: van Billie Holiday, Coleman Hawkins, Elvis Presley tot Bob Dylan en Willem Breuker. Zonder dat musici Arzbach en Brunt die voorkeuren spelen, beluister je Wolkers’ helden. Het is de eenvoud die opvalt, zowel in tekst als muziek: heldere gitaarlijnen met hoekige uitschieters en de sopraan- of tenorsaxofoon die af en toe fel uithaalt, zodat het is alsof je Wolkers zelf hoort praten met zijn karakteristieke stem. In filmbeelden voorafgaand aan De Geest van Jan Wolkers komt hij aan het woord, en dan is het maar een kleine stap naar de muziek voor zang, gitaar en saxofoon. Een sfeervolle hommage aan een veelzijdig kunstenaar. Recensie NRC
Deze voorstelling was te zien in Deventer tijdens de Boekenweek 2018 in Theater Bouwkunde. Meer info over het actuele programma.

— Einde. —