Terug naar artikelen

'Een steen in de vijver': verhalen rond een bijzonder vriendenboek uit 1939

Geschreven door Anne Hurenkamp

"Een steen in de vijver" is een publicatie met verhalen rond een bijzonder vriendenboek uit 1939 aangeboden aan Bertha van Marle-Cost Budde, de presidente van de Vrouwenarbeidsschool te Deventer.

Op 8 mei 1939 is het feest op de Vrouwenarbeidsschool aan de Diepenveenseweg in Deventer. Bertha van Marle-Cost Budde heeft die dag maar liefst veertig jaar lang de leiding over de school. Ze krijgt een herinneringsalbum aangeboden, gevuld met toepasselijke aquarellen van de kunstenaar Engelbartus Bokhorst. Later belandt het prachtige boek in het stadsarchief, waar het jarenlang een enigszins verborgen bestaan leidt. Volgens de samenstellers en de uitgevers verdienen de kleurrijke creaties van de Deventer schilder een breder publiek. Daarnaast is deze publicatie een goede gelegenheid om iets te vertellen over de geschiedenis van de Vrouwenarbeidsschool, waar veel Deventenaren nog herinneringen aan koesteren.

Ten slotte vertellen de schrijvers over de bevlogenheid van Bertha van Marle-Cost Budde, een vrouw met een ideaal. Zij wil jonge meisjes uit de arbeidersklasse werkelijk een betere toekomst bieden en maakt dat tot haar levenswerk. Het lukt haar om een bloeiende school te stichten die het leven van veel jonge vrouwen ingrijpend verandert.

"Een steen in de vijver" is een uitgave van de Vereniging van Vrienden van de Athenaeumbibliotheek en Corps 9, en geschreven door Marion Karsch en Dinand Webbink. Het aantrekkelijk vormgegeven boek kost € 14,50 en is verkrijgbaar bij boekhandel Praamstra.

— Einde. —