Deventer is boekenstad bij uitstek. Al eeuwen worden er boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Dat was al zo in de 15e eeuw en dat is nu nog steeds zo. Deventer kent uitgeverijen en drukkerijen van landelijke naam en faam. De stad biedt een ruim en gevarieerd aanbod van antiquariaten. Het hele jaar door zijn er tal van activiteiten in relatie tot het boek, waaronder de Deventer Boekenmarkt: de grootste boekenmarkt van Europa. Deventer biedt twee grote bibliotheken: de Bibliotheek Deventer en de Athenaeumbibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland.

Het eerste boek

In 1477 drukte Richard Pafraet het eerste boek volgens de toen nieuwe techniek op het gebied van de boekdrukkunst, het Liber Bibliae Moralis. Aan het eind van de 15e eeuw was hij er samen met Jacob van Breda voor verantwoordelijk dat de Deventer de grootste boekproductie van de Nederlanden had. Daarmee behoorde Deventer tot de belangrijkse drukkerscentra van West-Europa.

Drukkerijen & uitgeverijen

Deventer is altijd een belangrijk grafisch centrum gebleven, met vele drukkerijen en uitgeverijen. Bij Roto Smeets rollen de Story, de Libellen en de Donald Duck wekelijks van de persen. Kluwer is één van de grootste uitgeverijen van Nederland, maar begon in 1889 in een kleine werkplaats in Deventer.

Boekhandels & antiquariaten

Deventer Boekenstad komt u vooral tegen in de vele boekwinkels die de stad rijk is. Bent u op zoek naar een bijzondere editie van een bepaald boek, dan is de kans groot dat u het in één van de Deventer antiquariaten zult vinden. Op www.deventerantiquariaten.nl zijn alle winkels verenigd. Ook kunt u er uw zoekvraag stellen. De antiquariaten organiseren jaarlijks in de Bergkerk op de laatste zaterdag van januari de kwaliteitsboekenmarkt Boeken in de Kerk. Een nieuw initiatief waarbij de antiquariaten betrokken zijn, zijn de zogenaamde Deventer Kraampjes. Een zomerse markt met boeken en brocante op het Lamme van Dieseplein. In de folder Boeken in Deventer (https://issuu.com/vvvdeventer/docs/boekenfolder-2016) vindt u alles over deze winkels.

De Schatkamer van Deventer Boekenstad

De eeuwenoude Athenaeumbibliotheek, gesticht in 1560 kan de ziel van Deventer Boekenstad genoemd worden. De bibliotheek is, samen met het Stadsarchief, gevestigd in de monumentale panden rond Het Klooster. In de hal zijn wisselende exposities te zien, met boeken en documenten uit de schatkamers van de stad. Monnikenwerk, imposante atlassen, kruidboeken en een meterslange boekrol. Er is steeds iets nieuws te zien. Wie op pad wil door de schatkamers, kan via de VVV een rondleiding boeken. De Athenaeumbibliotheek is onderdeel van De Bibliotheek Deventer.

Op deze website vindt u heden en verleden van Deventer Boekenstad. We vertellen u over de boekencollectie van de stad, de schrijvers, drukkers en uitgevers die actief waren en zijn in Deventer en u kunt bladeren door de topstukken van de Athenaeumbibliotheek.